FAQ Motor

FAQ Motor
Hier vindt je de antwoorden op veelgestelde vragen. Mocht je vraag hiermee niet beantwoord worden, schroom niet om met ons telefonisch of per e-mail te bereiken: Contact.


Hoeveel categorieën motorrijbewijs zijn er?

In totaal zijn er  drie categorieën van het motorrijbewijs, namelijk categorie A1, A2 en A3. De eerste categorie , A1 is geldig voor lichte motor tot 125cc en 11kW en kan behaald worden vanaf 18 jaar. Let op, vanaf je zeventiende kan je al beginnen met rijlessen nemen!

De categorie A2  geldt voor middelzware motor tot 35 kW en kan  na een examen behaald worden na twee jaar bezit van motorrijbewijs A1. Dit betekent dat je mininaaml 20 jaar oud moet zijn.

Vanaf de 22e jaar kan de kandidaat bij voor de laatste cagetorgie, namelijk A3, examen afleggen. Wanneer de kandidaat rechtstreeks motorrijbewijs A3 wilt halen, moet hij of zij 24 jaar of ouder zijn.

Mag ik meteen aan de praktijk beginnen met een motor?

Ja. Je mag gelijk beginnen met motorrijlessen, tenzij je nog niet in het bezit bent van een autorijbewijs. In dat geval dien je eerst je theorie certificaat voor de motor te halen. Voor meer informatie over theorie certificaat , raadpleeg de website van CBR.

Heb ik een theoriecertificaat nodig om met motorrijles te beginnen

Mits je in bezit bent van een autorijbewijs, heb je geen theorie certificaat nodig. Voor het tweede praktijdexamen (AVD) moet je echter wel je theoriecertificaat voor de motor gehaald hebben.

Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

Het theoriecertificaat is maximaal 1,5  jaar geldig. Vanaf de datum dat je voor het examen bent geslaagd.

Kan ik zelf bepalen wanneer ik motorrijlessen krijg?

Je kan zelf de motorrijlessen inplannen met overleg van je rij-instructeur.  Neem de lessen wanneer jou het beste uitkomt! Bij Motorrijschool Zoetermeer Flex-line is het mogelijk om  zowel in de weekenden en buiten kantoortijden te lessen.

Moet ik de motorspullen al zelf vooraf aanschaffen?

Nee, bij Motorrijschool Zoetermeer Flex-line kan je gebruik maken van alle maten helmen, jassen en broeken en handschoenen. Je dient wel zelf te zorgen voor schoenen met enkelbescherming.

Wat heb ik nodig als ik praktijk examen AVB en AVD ga doen?

Bij het AVB examen moet je een geldig autorijbewijs hebben, als dit niet het geval is, dan moet je in bezit zijn van het theorie certificaat en een geldige legitimatie zoals je ID kaart of paspoort. Bij het AVD examen moet je naast het autorijbewijs of legitimatie ook in bezit zijn van een geldig theorie certificaat.